Dalam kehidupan seharian kita, pemilik kereta mengumpulkan beberapa pengetahuan penyelenggaraan kereta. Mereka dapat menyelesaikan masalah kecil dengan mudah apabila mereka sendiri. Apabila mereka menghadapi masalah besar, mereka hanya tahu alasannya, jadi mereka tidak akan ditipu oleh kakitangan penyelenggaraan, yang juga kondusif untuk keselamatan memandu.
1. Paip ekzos mengeluarkan asap hitam
Penentuan kesalahan: kesalahan sebenar.
Analisis sebab: ia menunjukkan bahawa campuran terlalu kaya dan pembakarannya tidak lengkap. Sebab-sebab utamanya ialah kelebihan enjin kenderaan, tekanan silinder yang tidak mencukupi, suhu enjin yang terlalu rendah, penyesuaian karburator yang tidak betul, penyumbatan elemen penapis udara, pengoperasian silinder individu dan pengapian terlambat.
Penyelesaian: semasa menyelesaikan masalah, periksa tepat pada masanya apakah tersekat dibuka sepenuhnya dan perbaiki jika perlu; Selepas nyala api, lihat muncung utama dari port karburator. Sekiranya minyak disuntik atau menitis, paras minyak ruang apungan terlalu tinggi. Laraskan ke julat yang ditentukan, ketatkan atau ganti lubang pengukur utama; Sekiranya penapis udara tersekat, bersihkan, korek atau ganti.
Klik untuk memasukkan ulasan gambar
2 paip ekzos kenderaan mengeluarkan asap biru
2. Paip ekzos kenderaan mengeluarkan asap biru
Penentuan kesalahan: kesalahan sebenar.
Analisis sebab: ia disebabkan oleh sejumlah besar minyak enjin memasuki silinder dan tidak dapat membakar sepenuhnya. Tanggalkan palam pencucuh untuk mencari pemendapan karbon yang serius.
Penyelesaian: periksa sama ada tahap minyak dipstick minyak terlalu tinggi; Adakah jarak antara silinder dan omboh terlalu besar; Adakah cincin omboh dipasang terbalik; Sama ada panduan injap pengambilan dipakai atau cincin pengedap rosak; Sama ada gasket silinder dilepaskan, dan lain-lain, ia mesti diperbaiki jika perlu.
3. Paip ekzos kenderaan mengeluarkan asap putih, yang serius ketika kenderaan sejuk, dan tidak mengeluarkan asap putih setelah kenderaan panas
Penentuan kesalahan: kesalahan palsu.
Analisis sebab: Ini kerana petrol mengandungi air dan enjinnya terlalu sejuk. Pada masa ini, bahan bakar yang memasuki silinder tidak terbakar sepenuhnya, mengakibatkan titik kabut atau wap air membentuk asap putih. Pada musim sejuk atau musim hujan, asap putih sering dapat dilihat ketika kereta dinyalakan untuk pertama kalinya.
Penyelesaian: tidak penting' Setelah suhu mesin meningkat, asap putih akan hilang. Keadaan ini tidak memerlukan penyelenggaraan.
4. Enjinnya bising. Apabila kenderaan memijak pedal pemecut di tempatnya, terdapat boom" Boom" bunyi dan getaran di ruang enjin.
Penentuan kesalahan: gunakan kesalahan jenis.
Analisis sebab: semasa mengangkat kenderaan, dapat dilihat terdapat tanda perlanggaran pada pelindung bawah enjin. Sekiranya terdapat halangan di jalan dan kekuatan, pelindung bahagian bawah enjin akan diketuk. Perlindungan bawah
Setelah plat cacat, ia menjadi lebih dekat dengan kuali minyak enjin. Sekiranya jarak terlalu dekat, ketika panci minyak bertabrakan dengan pelindung bawah semasa pecutan, ia akan membuat bunyi yang tidak normal dan membuat badan kenderaan bergetar.
Penyelesaian: perhatikan permukaan jalan dengan berhati-hati semasa memandu untuk mengelakkan menyeret bahagian bawah. Kaedah rawatan: tanggalkan pelindung bawah, ratakan dan betulkan.
5. Roda stereng kenderaan tidak selari. Ia bergerak ke kiri dan ke kanan, tidak menentu
Penentuan kesalahan: kesalahan sebenar.
Analisis sebab: Ini kerana blok berhenti getah yang terpaku di alur gear stereng telah rosak sepenuhnya.
Penyelesaian: setelah blok had baru dipasang semula, kesalahannya hilang sepenuhnya.
6. Setiap kali penghawa dingin dihidupkan, saluran udara mempunyai bau yang sangat tidak menyenangkan, yang lebih serius dalam cuaca basah
Penentuan kesalahan: kesalahan penyelenggaraan.
Analisis sebab: prinsip pendingin hawa adalah menyerap haba melalui penyejatan cepat penyejuk, sehingga suhu udara yang mengalir menurun dengan cepat. Kerana suhu penyejat rendah dan suhu udara tinggi
, zarah molekul air di udara akan mengembun menjadi titisan pada penyejat, sementara debu di udara, pakaian, bulu kecil di tempat duduk dan bahan lain mudah melekat pada permukaan kondensor, sehingga cendawan dan besar bilangan bakteria.
Penyelesaian: jika udara seperti itu dihirup oleh tubuh manusia untuk jangka masa panjang, ia akan mempengaruhi kesihatan pemandu dan penumpang. Oleh itu, sistem penyaman udara harus selalu menggantikan elemen penapis penyaman udara dan membersihkan saluran udara.
7. Kaca depan tidak dapat dibersihkan semasa hujan lebat
Penentuan kesalahan: kesalahan penyelenggaraan.
Analisis sebab: terasa senang menggunakan pengelap ketika hujan tidak lebat, tetapi apabila anda memulakan pengelap dengan hujan ringan, anda akan mendapati pengelap akan meninggalkan jejak yang tidak rata di permukaan kaca; Ini menunjukkan bahawa bilah pengelap telah mengeras, atau bilah pengelap mempunyai bekas luka, yang akan menyebabkan pengelap tidak rata dan sisa kotoran.
Penyelesaian: ganti bahagian pengelap atau getah pengelap. Walau bagaimanapun, semasa penggantian, perlu diperhatikan bahawa kaedah pemasangan dan panjang pengelap berbeza dalam model dan tahun yang berbeza. Sebilangan pengelap hanya perlu mengganti kepingan getah, sementara yang lain perlu diganti secara keseluruhan.
8. Bunyi kenderaan
Penentuan kesalahan: kesalahan palsu.
Analisis sebab: terdapat perbezaan tahap kebisingan di dalam kereta. Kebisingan dalaman terutamanya disebabkan oleh bunyi enjin, bunyi angin, resonans badan, bunyi suspensi dan bunyi tayar.
9. Suhu enjin tiba-tiba terlalu tinggi semasa operasi
Penentuan kesalahan: kesalahan sebenar.
Analisis sebab: jika petunjuk tolok suhu penyejuk mencapai 100℃tidak lama lagi semasa operasi kenderaan, atau suhu pendingin mesin meningkat dengan cepat hingga mendidih ketika kenderaan sejuk, dan berubah menjadi normal setelah mengisi semula penyejuk, tetapi daya mesin menurun dengan ketara, ini menunjukkan bahawa sistem mekanik mesin telah gagal . Sebilangan besar penyebab kegagalan tersebut adalah: kebocoran air yang serius dari sistem penyejukan; Pad silinder yang memisahkan jaket air dari silinder rosak; Injap termostat utama jatuh; Tali pinggang pemacu kipas yang longgar atau pecah; Poros pam air longgar dan pendesak; Klac kipas tidak berfungsi dengan baik.
Penyelesaian: periksa punca kesalahan dan ganti dengan sewajarnya.
Klik untuk memasukkan ulasan gambar
10. Roda stereng kenderaan sukar dikendalikan ketika memandu
Penentuan kesalahan: kesalahan sebenar.
Analisis sebab: mungkin bahawa spesifikasi atau tekanan udara roda depan di kedua sisi tidak konsisten; Sudut kastor atau sudut ruang kastor roda depan di kedua-dua sisi tidak sama; Hab depan yang membawa jarak di kedua-dua belah pihak tidak konsisten; Kerangka atau keanjalan mata daun di kedua-dua sisi tidak konsisten; Perbezaan jarak roda antara sisi kiri dan kanan terlalu besar; Jarak brek roda terlalu kecil atau drum brek tidak bulat, menyebabkan brek pada satu sisi kad dan menyeret brek; Pemuatan kenderaan yang tidak rata, dll.
Penyelesaian: pergi ke kedai pembaikan untuk penggantian dan pembaikan tepat pada waktunya.





